Alle projecten

Plaatsmaken voor een nieuwe generatie

Selma (71) & Frans (72) Hermans wonen al hun hele leven in Maastricht. Eind 2020 verhuisden ze van een groot huis met een grote tuin naar een appartement met een balkon. ‘Met de verkoop van ons oude huis hebben we plek gemaakt voor een nieuwe generatie.’

Wanneer zijn jullie hier naartoe verhuisd?

We hebben deze woning in 2019 gekocht. Het was precies dit appartement dat we heel graag wilden hebben. Eigenlijk was het al gereserveerd. Dus toen het weer vrij kwam wisten we: Deze kans krijgen we nooit meer. Dit doen we!

Waarom zijn jullie hier naartoe verhuisd?

We hadden een groot huis met een grote tuin maar werden ook een dagje ouder. We wisten dat er een punt zou komen waarop we moesten verhuizen. Daar wilden we niet op wachten. Nu kunnen we alles nog zelf bedenken en doen.

Vrienden en familie begrepen er helemaal niets van. Maar nu ze eindelijk langs kunnen komen draaien ze vlug bij. We zijn geen slaaf meer van ons eigen huis. Alles is geregeld. Kleiner wonen heeft veel voordelen: hier zijn we altijd klaar.

Was het liefde op het eerste gezicht of hebben jullie echt aan deze plek moeten wennen?

Liefde op het eerste gezicht was geen optie: toen we tekenden stond hier nog helemaal niets. Alleen de parkeergarage was er. Frans: ‘Gelukkig heeft Selma een goed oog voor dat soort dingen. Zij hield bij het maken van onze keuze al rekening met de stand van de zon en het uitzicht.’

Hoe zag jullie traject (van aankoop tot verhuizing) eruit?

Niet lang nadat we deze woning kochten brak de coronacrisis uit. We verhuisden tussen lockdowns door. Sommige vrienden komen nu pas voor het eerst over de vloer. Het blijft nieuw!

Tussen ons oude en ons nieuwe huis hebben we nog even in een vakantiewoning in Bemelen gewoond. Het werd een fantastische zomer. Dat vakantiegevoel beleven we hier nog steeds.

Wat vinden jullie belangrijk aan een plek?

We zijn heel blij dat hier vanalles woont: jong én oud. Frans: ‘Hier hangen gelukkig geen schilderijtjes van schepen en mannen met pijpen naast iedere voordeur.’

Wat heb je nodig om je ergens thuis te kunnen voelen?

Groen! We hebben het geluk dat ons complex hier aan een tuintje grenst. Dat vinden we erg belangrijk. Zo belangrijk, dat we ons, nog voordat we verhuisden, al verzet hebben tegen de hier door de gemeente geplande parkeerplaatsen. Dat deden we samen met buren en omwoners. Met een aantal van hen hebben we nu een ‘halcommissie’ opgericht om de entree te verfraaien. Met prachtig grote foto’s die uitdrukking geven aan de bewogen geschiedenis van de Sphinx maakindustrie in Maastricht.

Hoe hebben jullie van dit huis je thuis gemaakt?

Thuisvoelen is thuiskomen. Je eigen spullen, de mensen om je heen… Selma: ‘Op alle plekken waar ik gewoond heb, heb ik graag gewoond. We gaan niet op zoek naar wat we niet hebben.’

Hebben jullie een favoriet plekje of een favoriet moment op de dag wanneer jullie thuis zijn?

Frans: ‘Ik vind het heerlijk om ‘s morgens met een kop koffie op het balkon te zitten of om de krant te lezen met uitzicht op de kapel.’ Selma: ‘En we eten altijd buiten. Vroeger begonnen onze dagen ook op het balkon, met uitzicht op de tuin. Nu is de stad onze tuin.’

Hoe is jullie verbinding met de stad en omgeving?

Het leven is anders als je niets meer moet. We hebben de natuur in de stad ontdekt. Wanneer we het Frontenpark bezoeken lopen we soms, uit zelfbescherming, expres een stukje om zodat we niet alwéér op het terras van Lumière eindigen.

We drinken koffie bij Blanche Dael en gaan iedere week naar de film. Ook gaan we samen naar de markt. Dat is echt een uitje. Vroeger deed Selma dat alleen, nu gaan we met z’n tweeën. Iedereen kent ons: de groenteman, de kaasboer, … We hebben onze vaste terrassen én we ontdekken steeds wat nieuws.

Wat denk je dat deze plek betekent voor de mensen om jullie heen?

Voor onze kinderen was het even slikken toen ons oude huis verkocht werd, maar gelukkig hebben we hen altijd meegegeven dat je moet doen wat jij vindt dat je moet doen.

Een deel van onze generatiegenoten hebben we zelfs kunnen inspireren: vrienden die eerst sceptisch waren zijn nu helemaal mee. Sommigen van hen overwegen zelfs om dezelfde stap te maken.

Wat ondernemers betreft is de invloed van deze plek en haar bewoners heel duidelijk: de buurt knapt op, er is meer bedrijvigheid.

Zijn jullie van plan hier lang te blijven?

Het is voor ons nog veel te vroeg om over eindstations of laatste haltes te praten. Maar het is een heerlijk idee dat we hier voor altijd kunnen blijven wonen.

Hoe ziet de ideale toekomst van dit gebied eruit?

Groener. Hoewel het Frontenpark om de hoek ligt, is dDit deel van de stad is behoorlijk versteend. Daar moet de gemeente echt op letten. Ook staat er in de ideale toekomst een prullenmandje in het Frontenpark, om je rommel op te ruimen. Die ideale toekomst, ligt in het verlengde van hoe we nu leven.