Onze visie op Duurzaam Wonen
De woningbouwsector bevindt zich in een cruciale fase van transitie op het gebied van duurzaamheid. We kijken inmiddels verder dan alleen de energietransitie en richten ons steeds meer op de impact van materiaalgebonden emissies, klimaatadaptief bouwen, ecologie en losmaakbaarheid. Dit vraagt om een nieuwe manier van denken en handelen. Hoewel er al nieuwe ontwerpprincipes worden toegepast, blijven de Europese doelstellingen voor 2030 en 2050 onhaalbaar met de huidige aanpak. Dit geeft aan dat strengere wet- en regelgeving onvermijdelijk is. Deze wetgeving is een belangrijke leidraad, maar wij geloven dat we verder kunnen gaan. Duurzaamheid is niet alleen noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van vandaag, maar ook om vastgoed toekomstbestendig en waardevast te maken.
Wat we merken, is dat de focus zich voorheen vooral richtte op de energietransitie. Hoewel dat nog steeds een essentieel thema is, is de markt inmiddels voldoende volwassen geworden om zich op dit vlak goed staande te houden. Daarom vinden wij dat het nu tijd is om meer aandacht te geven aan materiaalgebonden emissies en een circulaire economie. Daarnaast is klimaatadaptief bouwen een cruciale pijler geworden om negatieve gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De sleutel tot verandering ligt in een fundamenteel andere benadering van het ontwerpproces. Het is essentieel om vanaf het begin duidelijke duurzaamheidsambities vast te stellen en deze consequent te vertalen naar het ontwerp. Momenteel zien we nog te vaak dat duurzaamheid slechts incidenteel wordt meegenomen, en dan meestal beperkt tot één of twee thema's. Als we echt verschil willen maken, moeten we duurzaamheid integraal en structureel verankeren in het hele ontwerpproces.
Ons doel is helder: we willen vastgoed realiseren dat niet alleen toekomstbestendig en waardevast is voor beleggers en opdrachtgevers, maar ook een gezonde en bewuste leefomgeving biedt voor bewoners. We streven naar projecten in natuurlijke omgevingen, waarin wonen, leven en beleven centraal staan.
Hoe verhoudt zich dit tot wat de woningmarkt doet met betrekking tot duurzaamheid?
Er worden op dit moment al prachtige, duurzame projecten gerealiseerd. Het probleem is echter dat deze vaak als op zichzelf staande incidenten worden beschouwd. Dat zou niet zo moeten zijn. Gezien de woningnood en het Didam-arrest worden steeds meer locaties door gemeenten aan de markt aangeboden. Hier ligt een kans voor overheden om hun rol als aanjager van een toekomstbestendige samenleving steviger op te pakken. Via grondverkoop kunnen zij sturen op duurzaam vastgoed, mits dit gebeurt met een realistische kijk op de mogelijkheden.
Het is van belang dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen en het belang van duurzaamheid inzien. Dit vraagt niet alleen om een visie, maar ook om een marktrijpe aanpak. Zonder een goed voorbereide markt blijft daadwerkelijke vooruitgang een uitdaging.
Waar liggen de uitdagingen voor de woningmarkt?
De grootste uitdaging ligt in het creëren van een gedeelde visie. Alle neuzen moeten dezelfde kant op, van ontwikkelaars tot aannemers. Dit vraagt ook om een herziening van ontwerpprocessen. Toekomstbestendige principes moeten vroeg in het proces worden geïntegreerd.
Bij RO groep gebruiken we bijvoorbeeld altijd de zes klimaatdoelen uit de EU Taxonomie als minimale basis. Dit zorgt voor een solide vertrekpunt en helpt greenwashing te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat materialen en circulaire principes eerlijk worden gewaardeerd. Op dit moment zijn het vooral de koplopers die bereid zijn hierin te investeren, maar dat moet veranderen om duurzaam bouwen voor een breder publiek interessant te maken.
Wat zorgt ervoor dat de markt wél de goede keuzes maakt?
Een belangrijke drijfveer voor verandering is het financieel aantrekkelijk maken van duurzaam bouwen en het financieel ontmoedigen van traditionele methoden. Hoewel dit misschien negatief klinkt, blijkt het vaak een effectieve stimulans.
Bijvoorbeeld, met behulp van onze duurzaamheidstool brengen wij al vroeg in kaart waar klimaatrisico’s zich kunnen voordoen en hoe we die kunnen vermijden. Dit voorkomt dat vastgoed in risicogebieden minder waard wordt, iets wat we al in andere landen zien gebeuren. Keuzes die nu gemaakt worden, kunnen ervoor zorgen dat vastgoed waardevast blijft en aansluit bij toekomstige wet- en regelgeving.
Een ander instrument is CO2-beprijzing, waarbij de vervuiler betaalt. Hoewel wij hier als RO groep geen directe invloed op hebben, zien we dat dergelijke maatregelen de markt dwingen duurzamer te denken. Wij richten ons vooral op wat we nu in de markt kunnen doen, en zorgen ervoor dat onze werkwijzen voldoen aan zowel nationale als Europese regelgeving.
Wat moet de woningmarkt dan wél doen?
Het begint allemaal met een herziening van de initiatieffase. Duurzaamheid mag niet langer worden gezien als een "extraatje", maar moet vanaf het begin integraal worden meegenomen. Door vroegtijdig ambities vast te leggen en samen met alle stakeholders te kijken naar de meest duurzame en haalbare opties, kunnen we de klimaatdoelstellingen daadwerkelijk behalen.
Wij hanteren met onze duurzaamheidstool instrumenten zoals de EU Taxonomie, BREEAM en het Paris Proof Commitment als vaste onderdelen van onze duurzaamheidsadviezen. Elk van deze instrumenten heeft zijn eigen specifieke doelen en kenmerken, maar ook belangrijke raakvlakken. Met onze innovatieve tool brengen we deze samen, zodat duurzame ambities efficiënter en effectiever gerealiseerd worden.
Daarnaast is documentatie essentieel. Hiermee kunnen we aantonen dat we écht duurzaam bezig zijn en niet alleen de schijn wekken. Onze duurzaamheidstool borgt dat we de juiste keuzes maken, gebaseerd op richtlijnen zoals Paris Proof en de EU Taxonomie. Dit maakt projecten toekomstbestendig, zowel qua gebruik als eventuele demontage.
Wat kan RO groep betekenen voor de woningmarkt?
Wij geloven sterk in onze aanpak en de ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Met onze duurzaamheidstool kunnen we niet alleen onze eigen projecten toekomstbestendig realiseren, maar ook woningcorporaties, beleggers en andere stakeholders meenemen in onze visie. We ondersteunen hen bij het formuleren van een passende ambitie, zowel op projectniveau als op portefeuilleniveau, met de focus op een duurzame, haalbare en toekomstgerichte aanpak.
Ons streven gaat verder dan alleen het ontwikkelen van duurzame gebouwen. Wij willen bijdragen aan het creëren van toekomstbestendige woningen en leefomgevingen die niet alleen waardevast zijn voor investeerders, maar vooral waarde toevoegen voor de bewoners en gebruikers. We richten ons op het ontwikkelen van optimale, gezonde en natuurlijke leefomgevingen waarin mensen comfortabel kunnen wonen, werken en recreëren. Deze omgevingen moeten niet alleen voldoen aan de eisen van vandaag, maar ook aan de behoeften van toekomstige generaties.
Het draait daarbij om meer dan alleen duurzaamheid in de technische zin. We willen leefomgevingen creëren die het welzijn van de mens bevorderen. Door onze kennis en innovatieve werkwijze te delen, dragen we bij aan een duurzamere woningmarkt. Zo bouwen we samen aan vastgoed dat niet alleen economisch rendabel is, maar ook toekomstbestendig, gezond en sociaal waardevol.
Benieuwd wat RO groep voor uw organisatie kan betekenen?
Heeft u behoefte aan een duurzaamheidsvisie, een beter integratie van duurzaamheid in de strategie, of een samenwerkingspartner voor de verduurzamingsopgave van uw bezit? Neem dan contact op met een van onze experts op dit gebied.
Foto: Ivan Samkov