RO groep is doordrongen van de noodzaak dat drastische maatregelen in de vastgoedsector moeten worden genomen om de opwarming van de aarde nog enigszins te beperken. Toekomstbestendig bouwen is daarbij het credo. Alle actoren in de gebouwde omgeving moeten hiervoor hun steentje bijdragen. RO groep doet dat door samen met opdrachtgevers een gezamenlijke visie te vormen over een duurzame wereld. Wij maken onze samenwerkingspartners bewust van de risico’s, maar verkennen vooral ook gezamenlijk de mogelijkheden. Samen met onze opdrachtgevers proberen wij een passende, maar zo duurzaam mogelijke oplossing te vinden. Dit gaat over het reduceren van emissies en klimaatadaptief bouwen, maar ook over betaalbaarheid, wooncomfort en leefbaarheid in de wijk.
Om onze visie op duurzaamheid extra kracht bij te zetten en om te laten zien dat wij er vol voor gaan, heeft RO groep zelf ook het Paris Proof commitment ondertekend. Zo werken wij samen met onze opdrachtgevers toe naar een Net-Zero-wereld.
Ontwikkelingen bij beleggers
Nederlandse vastgoedbeleggers lopen voorop op milieutechnisch gebied en beheren vaak kwalitatief hoogwaardige portefeuilles. Dit is geen toeval maar het resultaat van strategische keuzes – zoals de focus op nieuwbouw – én de toenemende verwachtingen van investeerders. De druk vanuit investeerders, gecombineerd met regelgeving en marktvraag, stimuleert vastgoedmanagers om te streven naar een klimaatneutrale portefeuille.
Een belangrijk startpunt is de Net Zero-doelstelling: het streven om in 2050 (of eerder) netto geen emissies meer uit te stoten. Maar de lat ligt hoger dan ooit. Investeerders eisen niet alleen een ambitie voor de lange termijn, maar ook concrete tussentijdse doelstellingen volgens erkende standaarden zoals CRREM of WEii. Om deze ambities te realiseren, ontwikkelen vastgoedbeleggers gedetailleerde routekaarten die zowel klimaatmitigatie als -adaptatie omvatten. Niet alleen moeten emissies omlaag, maar ook risico’s zoals toekomstige schade aan gebouwen door extreme weersomstandigheden worden aangepakt.
Deze plannen brengen echter aanzienlijke investeringen met zich mee. De sleutel ligt in het kritisch beoordelen van deze investeringen: welke leveren de meeste impact op, en hoe kunnen middelen het effectiefst worden ingezet? Maar, alleen kritisch zijn is niet genoeg. Een écht duurzame toekomst vraagt om meer dan financiële efficiëntie. Het vereist dat we allemaal een extra stap zetten – en dat we soms kiezen voor het maatschappelijk belang boven directe winst.
Als we bereid zijn om nú te handelen, kunnen we niet alleen de klimaatuitdagingen van vandaag aangaan, maar ook een solide basis leggen voor de generaties van morgen.
Verhouding tot wat woningcorporaties doen met betrekking tot duurzaamheid
Woningcorporaties streven een hoog kwaliteitsniveau na, wat duidelijk blijkt uit de cijfers. Het gemiddelde energielabel van corporatiewoningen is beter dan het landelijke gemiddelde, en de onderhoudsnorm ligt hoger dan die van de ‘gemiddelde’ belegger. Dit realiseren ze terwijl ze met beperkte middelen werken. Bovendien zetten woningcorporaties zich al actief in voor verduurzaming, zowel om kwaliteit voor huurders te waarborgen als om aan wet- en regelgeving te voldoen.
Een belangrijke verplichting op het gebied van verduurzaming is het wegwerken van EFG-labels vóór 2029. Bij het renoveren van slecht geïsoleerde woningen nemen woningcorporaties maatregelen om te isoleren volgens ‘de standaard’, waarmee ze voorbereidingen treffen voor een toekomst zonder aardgas. Deze inspanningen zijn van grote waarde en tonen aan dat woningcorporaties zich sterk inzetten voor een duurzame woningvoorraad.
Wat woningcorporaties doen, is goed en vaak noodzakelijk. Tegelijkertijd zien wij bij RO groep kansen om hen te helpen nog een stap verder te gaan. Door onze toekomstgerichte aanpak denken wij voorbij de verplichtingen van vandaag en bieden we oplossingen die aansluiten bij de uitdagingen van morgen. Waar woningcorporaties de balans zoeken tussen verschillende doelstellingen, kijken wij samen met hen naar mogelijkheden om een waardevaste en toekomstbestendige portefeuille te creëren. Samen versterken we wat al goed is en maken we het nog beter.
Uitdagingen voor vastgoedbeleggers
Vastgoedbeleggers staan onder druk van hun investeerders, wat hen stimuleert om woningen van goede kwaliteit te realiseren. Dat klinkt positief, want het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen lijkt daardoor relatief eenvoudig en betaalbaar. Maar is dat genoeg? Kunnen we ons permitteren om dan tevreden achterover te leunen terwijl de grootste maatschappelijke uitdagingen blijven liggen?
Het echte verschil maken we niet door alleen goede woningen te bouwen, maar door de slechte woningen aan te pakken. Oude woningen renoveren tot energiezuinige en comfortabele huizen voorkomt niet alleen onnodige emissies, maar pakt ook de kern van het probleem aan. Hier ligt de crux: beleggers streven, in tegenstelling tot woningcorporaties, naar een financieel rendement. Het overgrote deel van hun kapitaal komt van pensioenfondsen, die enerzijds een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen, maar anderzijds een direct belang hebben in een goed rendement, zodat pensioenen niet alleen uitgekeerd, maar mogelijk geïndexeerd kunnen worden.
Hoewel er vaak een aantrekkelijke businesscase te maken is voor verduurzaming – bijvoorbeeld door bespaarde energiekosten te verrekenen met een hogere huur – geldt dit vooral voor het ‘laaghangend fruit’. Deze maatregelen alleen zijn echter niet genoeg om klimaatdoelstellingen te halen. Voor diepgaande verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie en warmtepompen is de financiële haalbaarheid veel ingewikkelder. Nog problematischer is dat de markt de waarde van deze investeringen vaak onderschat, terwijl de waarde van woningen zonder dergelijke ingrepen juist wordt overschat.
Wat gebeurt er als beleggers besluiten hun verouderde bezit te verkopen en enkel nieuwbouw realiseren volgens BENG-normen? Op papier lijkt dit logisch, maar in de praktijk dreigt een ander risico: de klimaatdoelstellingen worden niet op tijd gehaald. Wachten we tot de markt zichzelf corrigeert? Of grijpen we dit moment aan om de regels te herschrijven en het maatschappelijke belang bovenaan te zetten?
De tijd dringt, en hoe we nu handelen, bepaalt of we klimaatverandering effectief tegengaan – of blijven steken in halve oplossingen.
Goede keuzes maken
Beleggers die uitsluitend vanuit financiële materialiteit redeneren, zullen nooit volledig de juiste keuzes maken. Bij RO groep kijken we – net als steeds meer partijen in Europa – vanuit het principe van dubbele materialiteit. Dit houdt in dat we niet alleen financiële, maar ook impactmaterialiteit meenemen in investeringsbeslissingen. Impactmaterialiteit draait om de invloed van bedrijfsvoering op de omgeving, zoals de reductie van CO₂-uitstoot. Wet- en regelgeving, zoals CSRD en SFDR, speelt hierin een sturende rol, terwijl investeerders in hun ESG-doelstellingen opnemen dat ze de impact van hun beleggingen op het klimaat willen minimaliseren.
Maar goede bedoelingen alleen zijn niet genoeg. Als we écht de impact op het milieu willen verkleinen, moeten we verder kijken dan nieuwbouw alleen en ook actie ondernemen op het bestaande vastgoedbezit. Dat is cruciaal, want zo’n 80% van het vastgoed dat er in 2050 zal zijn, staat vandaag al overeind (Bron: Whole Life Carbon, DGBC, 2021). Om CO₂-neutraal te worden, moeten deze bestaande woningen drastisch verbeteren in kwaliteit. Zelfs als alle nieuwbouw volledig energieneutraal wordt, blijft het noodzakelijk dat bestaand vastgoed voldoet aan de Paris Proof-norm, voor woningen betekent dit een energie-intensiteit van 45-55 kWh/m².
Het verkopen van verouderd vastgoed aan kopers die niet bereid of in staat zijn om te verduurzamen, is geen oplossing. Integendeel: het probleem wordt alleen doorgeschoven. Beleggers moeten de verantwoordelijkheid nemen om hun bestaande bezit aan te pakken. Wet- en regelgeving kan hierbij helpen, maar het begint met een fundamentele bereidheid om te handelen vanuit dubbele materialiteit.
Bij RO groep begrijpen we deze urgentie en zetten we hoog in op duurzaamheid. Voor ons is verduurzaming geen optioneel streven, maar een absolute noodzaak. Met onze expertise en ambitie ondersteunen we vastgoedmanagers in hun verduurzamingsopgave. Zo creëren we niet alleen waardevaste oplossingen voor onze opdrachtgevers, maar dragen we ook bij aan leefbare en toekomstbestendige omgevingen voor bewoners.
Verschillende uitdagingen
De uitdagingen rondom verduurzaming zijn voor woningcorporaties net even anders dan voor beleggers. Waar beleggers vooral opereren vanuit financiële rendementseisen, stellen corporaties maatschappelijke waarde voorop. Dat betekent dat zij vaker bereid zijn onrendabele investeringen te doen om duurzaamheid te bevorderen. Voor corporaties draait het niet om financieel gewin, maar om het verbeteren van betaalbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid van woningen.
In de praktijk zien we dit duidelijk terug: woningcorporaties kiezen vaker dan beleggers voor oplossingen zoals warmtepompen en isolatie. Ze zetten hiermee grote stappen in verduurzaming, juist omdat ze bereid zijn verder te gaan dan wat financieel rendabel is. Toch kent ook deze aanpak grenzen. Corporaties staan onder toezicht en moeten opereren binnen strikte financiële kaders. Dit betekent dat hun ruimte voor onrendabele investeringen beperkt is. Op de lange termijn leidt dit tot financiële druk, waardoor verdere investeringen lastig worden – zelfs als een deel van de verduurzamingsopgave nog openstaat.
Woningcorporaties spelen een cruciale rol in de energietransitie, maar hun inzet alleen is niet genoeg. De vraag is: hoe zorgen we ervoor dat deze belangrijke maatschappelijke schakel haar werk kan blijven doen, zonder financieel vast te lopen?
Wat te doen?
Verduurzaming is voor woningcorporaties vaak een onrendabele opgave. Het is niet ongewoon dat een corporatie tot wel €200.000 investeert in een grondige verbouwing van een woning waarbij verduurzaming centraal staat. Dit roept een lastige vraag op: is het verstandiger om te blijven investeren in bestaande bouw, of kan dit geld elders effectiever en efficiënter worden ingezet?
Het dilemma is duidelijk. Bestaande bouw móét worden verbeterd om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen, en iemand zal de kosten daarvoor moeten dragen. En als woningcorporaties die kosten niet op zich nemen, wie dan wel? Tegelijkertijd staat verkoop van woningen haaks op een van de belangrijkste missies van corporaties: het beschikbaar houden van voldoende betaalbare woningen voor hun doelgroep.
Toch is het essentieel dat woningcorporaties scherpe keuzes maken binnen hun verduurzamingsopgave. Wanneer middelen beperkt zijn, kan het strategisch slimmer zijn om sommige woningen te verkopen en elders nieuw te bouwen. Vanuit een bredere maatschappelijke context kan dit de beschikbaarheid van woningen zelfs méér bevorderen. Aan de andere kant kunnen investeringen in bestaande bouw gerechtvaardigd zijn vanuit andere portefeuilledoelstellingen.
Bij RO groep hanteren we een integrale aanpak om deze complexe afwegingen te ondersteunen. Met de zes klimaatdoelen van de EU-taxonomie als leidraad brengen we de toegevoegde waarde van projecten in kaart. Dit gaat verder dan alleen klimaatmitigatie en -adaptatie; bijdragen aan circulariteit, biodiversiteit, leefbaarheid en gezondheid krijgen allemaal een plek in onze analyses. Alleen door de waarde van al deze aspecten goed te beoordelen, kunnen we weloverwogen investeringsbeslissingen nemen die bijdragen aan zowel duurzaam als maatschappelijk verantwoord wonen.
Wat kan RO groep betekenen voor beleggers en woningcorporaties?
Bij RO groep kijken we naar verduurzaming vanuit verschillende abstractieniveaus. We zien de opgave niet alleen als een technische of financiële puzzel, maar als een uitdaging die moet worden benaderd vanuit een bredere maatschappelijke context. Hierin schuilt een groot deel van onze meerwaarde: wij verbinden ambitieuze duurzaamheidsdoelen met haalbare, impactvolle oplossingen die passen binnen die grotere maatschappelijke dynamiek.
Ons werk stopt niet bij het formuleren van plannen. Als ervaren projectontwikkelaar weten we precies welke oplossingen de markt wél en niet biedt. We vertalen ambities naar concrete maatregelen die niet alleen op papier werken, maar ook in de praktijk uitvoerbaar en effectief zijn.
Concreet betekent dit dat RO groep vastgoedmanagers van A tot Z begeleidt bij hun duurzaamheidsvraagstukken. We helpen bij het scherpstellen van ambities en strategieën, altijd in lijn met wetgeving en internationale standaarden zoals BREEAM, de EU-taxonomie en Paris Proof. Vervolgens maken we een grondige inventaris van de portefeuille en brengen we verbetermogelijkheden in kaart. Op basis hiervan stellen we maatregelpakketten samen die praktisch uitvoerbaar én financieel onderbouwd zijn. Maar de aanpak van RO groep is volledig integraal. Dus ook in de uitvoering dragen wij zorg voor een correcte implementatie van de gemaakte plannen, en zelfs in de verslaglegging kunnen wij onze bijdrage leveren.
Bij alles wat we doen, bouwen we voort op de bestaande kennis binnen organisaties. We werken samen, niet alleen. Het succes van een duurzaamheidsstrategie hangt immers niet alleen af van een goed plan, maar ook van eigenaarschap bij medewerkers en draagvlak binnen de organisatie.
Bij RO groep geloven we dat alleen een doordachte, geïntegreerde aanpak leidt tot de impact die nu zo hard nodig is. We combineren een brede visie met diepgaande praktijkkennis, en helpen organisaties om niet alleen te voldoen aan de eisen van vandaag, maar ook voorbereid te zijn op de uitdagingen van morgen.
Ontdek wat RO groep voor u kan betekenen
Heeft uw organisatie behoefte aan een heldere duurzaamheidsvisie, een strategie waarin duurzaamheid écht geïntegreerd is, of een ervaren partner die u helpt uw vastgoed te verduurzamen? Bij RO groep staan onze experts klaar om samen met u impactvolle oplossingen te realiseren.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen bij het behalen van uw duurzaamheidsdoelen – met visie, daadkracht en resultaat.