380 nieuwe woningen in het Sphinxkwartier Maastricht

4 October 2017

In 2018 wordt gestart met het bouwen van zo’n 380 nieuwbouw woningen in het Sphinxkwartier in het centrum van Maastricht. Op het terrein waar sinds 1834 aardewerkfabriek Sphinx was gevestigd, ontwikkelt Sphinx Zuid BV een mix van appartementen en grondgebonden woningen. Zowel in de huursector als vrije verkoop. In 2020 wordt verwacht dat alle woningen opgeleverd zijn. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de vastgoedbeurs Expo Real in München.

 

Impuls voor het Sphinxkwartier
Met de bouw van deze woningen wordt een volgende nieuwe impuls gegeven aan het Sphinxkwartier. Na de renovatie van het iconische Eiffelgebouw, de komst van The Student Hotel en Pathé bioscoop, de opening van filmhuis Lumière in de oude energiecentrale van de Sphinx en de onlangs gestarte uitbreiding van poppodium de Muziekgieterij is dit de volgende belangrijke stap in de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel, midden in de binnenstad en aan het nieuwe Frontenpark.

 

Een brede mix in een industriële setting
Het palet aan woningen dat wordt gerealiseerd is breed. Het gaat om appartementen variërend van 50 m2 tot 150 m2 en diverse soorten grondgebonden woningen. Jaco Meuwissen, directeur 3W real estate: ‘wat betreft de architectuur wordt er gerefereerd aan de industriële setting van de voormalige Sphinxfabrieken’. De woningen krijgen een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. Naar verwachting kunnen in 2019 de eerste bewoners intrek nemen in hun nieuwe woning.

 

Achtergrond
Deze zomer is de grondleveringsovereenkomst gesloten tussen Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij bv en ontwikkelaar Sphinx Zuid BV, een samenwerking van RO groep en 3W real estate. Piet Joosten, directeur RO groep: ‘Sphinxkwartier ontwikkelt zich tot een nieuw, bruisend deel van de Maastrichtse binnenstad. En je ziet dat daardoor ook grote beleggers als Bouwfonds/IM en Syntrus Achmea de weg naar Maastricht weer weten te vinden.’

 

Wethouder Gert-Jan Krabbendam van Stadsontwikkeling: ‘Ik ben zeer tevreden met deze plannen. Het geeft aan dat wonen in Maastricht, en vooral in het spannende Sphinxkwartier, weer in trek is. Het woonaanbod in de stad wordt zo completer en het maakt Maastricht een stad voor de ‘young professionals’ die houden van stedelijk wonen. ‘

www.woneninhetsphinxkwartier.nl